Col·lecció de Carrosses Fúnebres de CBSA

2011/2013
Col·lecció de Carrosses de Cementiris de Barcelona.

Barcelona disposa de la única col·lecció específica de carrosses fúnebres de tota Europa, que pertany a Cementiris de Barcelona S.A. Creada el 1970 pel sr. Cristòbal Torra, llavors gerent del Servei de Pompes Fúnebres de l’Ajuntament de Barcelona,  va reunir en el soterrani del carrer Sancho d’Àvila de Barcelona 19 peces originals: 11 carrosses fúnebres, 5 cotxes d’acompanyament  i 3 vehicles a motor.
Degut a l’obsolescència del edifici de Sancho d’Àvila, l’any 2007 es va construir un edifici nou a l’entrada del Cementiri de Montjuïc, segons projecte de l’arquitecte Francesc Rius, en el que es va reservar una part del seu espai per traslladar-hi la Col·lecció.

El 2011 comença el projecte del trasllat de la col·lecció, que comprèn el disseny d’un discurs museològic, la investigació i documentació sobre les peces, l’adaptació del nou espai a la col·lecció i la museografia del nou discurs. Els arquitectes Joan Claudi Minguell i Magda Mària (metamorfosi arquitectes s.l.p.) realitzen la integració de tots els treballs per al projecte d’adequació arquitectònica del nou espai, per poder acollir aquesta col·lecció, que es trasllada al novembre de 2012. L’objectiu és que la col·lecció entri a formar part del eix de comunicació de Cementiris de Barcelona, “Cementiri és ciutat”, incorporant-se a les visites guiades que es realitzen als cementiris del Poble Nou i Montjuïc, i integrant-se a la Ruta Europea de Cementiris, obrint el seu coneixement a tot el món.

El projecte museològic i museogràfic fa possible l’exposició de les peces, l’explicació  del seu funcionament i la comprensió d’un discurs argumental fonamentat en la descripció dels canvis en el ritual funerari d’acord amb l’evolució de la societat durant els segles XIX i XX. També es mostren els canvis que  es produeixen a la ciutat de Barcelona, la localització dels primers cementiris fora muralles, els motius de l’aparició de les carrosses fúnebres, la seva evolució i desenvolupament en paral·lel amb el creixement de la indústria funerària, i la seva posterior desaparició.

http://www.cbsa.cat/colleccio/colleccio.asp

 

Ruta Montjuïc Nocturna:

https://youtu.be/8lD-26IZCvE

http://www.cbsa.cat/ruta-montjuic-nocturna/

Share

Los comentarios están cerrados.

perfils
metamorfosi arquitectes sl...
Reformas y diseño de interiores
contacte

metamorfosi arquitectes slp

Bertran 56, baixos
08023 Barcelona
t. 932 111 458
taller@metamorfosi.cat
metamorfosi@coac.net

Translate:
Translate »