Cal Muns, una casa nova

2013
Cal Muns, una casa nova. Ambientació de l’edifici de Cal Muns de Sant Pere Claver.

La fundació Pere Claver, té una manera de gestionar l’ajut a les persones, que recorda el que passava a una gran família, on s’integrava gent de diverses edats, nouvinguts d’altres llocs i cultures i també la pràctica de no deixar ningú enrere, i ajudar als que tenen dificultats. D’aquesta vella filosofia, conjuntament amb l’austeritat i simplicitat, hem adaptat alguns criteris que seran molt nous ( per vells ) i potser diferents del que sol fer l’administració; que volen concretar una manera específica de tractar l’espai, basada en les accions, Per nosaltres l’ambientació es sols la aplicació de la manera de treballar del Centre, a la nova casa, i el llibre d’estil, la concreció amb vuit exemples en la manera d’obrar

1. Podem barrejar estils i procedències en el mobiliari

De la mateixa manera que en una casa poden coexistir mobles heretats amb els nous a mida que canvien les necessitats, per Cal Muns, pensem que la gent gran es pot sentir propera amb cadires i taules simples, tant  tipus “Thonet” de fusta de tota la vida, com dissenys joves amb línies simples i acolorides contemporànies. Cal veure si es preferible cercar en mobiliari nou o aprofitar la ocasió si trobem mobiliari vell adequat o adaptable al nou espai. En la sala d’espera propiciar formació de grups , que la gent pugui parlar mentre espera, i grups de mobles diversos però que lliguin. En els dormitoris, distribucions domèstiques, no tant d’hospital, amb llits que puguin fer de sofà, i mobles auxiliars permetent els objectes personals i els records de l’usuari.

2. No sempre cal comprar: Substituir comprar per triar, trobarem entitats que ofereixen mobiliari d’oficina de rebuig a la fundació; abans de comprar es pot triar segons criteris marcats com en un llibre d’estil, sota el lema que els recursos son per dedicar-los a les persones, i que es pot visualitzar això, sense caure en el desordre, si obliguem a la tria selectiva. Comprar de 2ªmà, transformar, demanar al patrocinadors, fer reviure mobiliaris útils..

3. L’ornament és fresc.  Flors noves a diari en els espais de acollida, petites plantes aromàtiques;  l’alegria i el color en elements canviables: catifa o paviment vinílic imprès, colors de mosaics, jardins, rajoles: Cultura mediterrània: base del blanc i colors intensos en paviments i arrambadors, una mica de fusta però sense exagerar, tot en elements modificables per atendre als canvis d’ús. Algunes parets poden rebre un tractament d’imatge en vinil, actualitzable periòdicament amb facilitat

4. Cal incorporar elements propis de la gent

( dels/pels interns ) que puguin tenir : equips lleugers, fotografies, posters , i les activitats que coneixen les puguin compartir ( hort urbà? Tallers? Si disposem d’un espai…podrem actuar en una part del parc? En les terrasses? Possibilitat de facilitar treballs gràfics d’interns en alguns tancaments. La nostra cultura incorpora la memòria al coneixement de nosaltres mateixos.

5. Evitarem missatges superflus.

Senyalització clara i simple. Televisions, Avisos, Sons, sols utilitzar el imprescindible, recuperar cridar a la gent pel nom, sense estar pendent d’una pantalla, no envair l’espai amb propaganda, o música.

6. Proposem sense por a les persones.

Taulells baixos i sense barreres amb la persona atesa, espais d’espera promovent la conversa, entrada sense frontalitat amb recepció.

7. Materials sostenibles. Un dels pocs canvis que proposaríem a la obra seria el de paviment vinílic per terratzo, amb un superior rendiment i manteniment a llarg termini, i menor petjada ecològica.

8. Atenció a l’enllumenat i la climatització.

Paret lluminosa en el vestíbul, per corregir la manca d’alçada lliure. Correcció de les temperatures de color de la il·luminació cercant llum càlida en habitacions i zones espera. També repàs a la posició dels elements del clima: La majoria d’estats de desconfort es deuen a una climatització forçada en el seu dimensionat o amb defectes en la renovació del aire, conjuntament amb la qualitat de la llum artificial, convé assegurar que l’execució i la ambientació no interfereixen en la seva eficàcia.

Share

Los comentarios están cerrados.

perfils
metamorfosi arquitectes sl...
Reformas y diseño de interiores
contacte

metamorfosi arquitectes slp

Bertran 56, baixos
08023 Barcelona
t. 932 111 458
taller@metamorfosi.cat
metamorfosi@coac.net

Translate:
Translate »