Arxiu de la Corona d’Aragó

2015
Arxiu de la Corona d’Aragó

L’ARXIU DE LA CORONA D’ARAGÓ

L’Arxiu de la Corona d’Aragó és un arxiu estatal que depèn del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, el qual té com a òrgan rector un Patronat en què participen les Comunitats Autònomes d’Aragó, Catalunya, Comunitat Valenciana i Illes Balears. L’Arxiu té com a finalitat custodiar, conservar, organitzar i difondre la documentació que, procedent de diverses institucions, ha anat acumulant en els seus dipòsits durant els últims set segles, i que avui forma part ja del Patrimoni Històric Espanyol.

L’Arxiu va néixer com a Arxiu Reial, creat pel rei Jaume II d’Aragó el 1318. Juntament amb les escriptures referents al Patrimoni Reial, allà es van custodiar els documents de govern i justícia, i entre ells les sèries de registres de la Cancelleria reial. Posteriorment, va ser denominat Arxiu de la Corona d’Aragó, es van ampliar els seus fons i es va convertir en un centre d’investigació i difusió cultural del seu ric patrimoni documental.

PALAU DEL LLOCTINENT

Des del 1318 l’Arxiu Reial es va ubicar al Palau Reial Major de Barcelona en el lloc on anteriorment es trobava la capella palatina, és a dir, als peus de l’actual capella de Santa Àgata. L’Arxiu es va mantenir en aquest lloc fins el 1770, quan va ser traslladat a les dependències de la Reial Audiència a l’actual Palau de la Generalitat. En el segle XIX, Pròsper de Bofarull, director de l’Arxiu, va buscar un edifici més ampli. El 1853 es va inaugurar el Palau del Lloctinent com a seu de l’Arxiu.

Aquest palau va ser construït el segle XVI com a residencia dels Virreis, i per ampliar els espais de l’administració de justícia. Antoni Carbonell el va concebre amb una vocació arquitectònica renaixentista si bé s’aprecia encara certa pervivència gòtica en els elements decoratius.

FONS DOCUMENTALS

L’Arxiu de la Corona d’Aragó constitueix un dels majors fons documentals més importants de l’Europa Medieval. Conserva documentació dels segles IX al XX, tant dels comtes de Barcelona i reis d’Aragó, València i Mallorca, com de diverses institucions civils i eclesiàstiques i arxius privats, referents a tots els territoris de l’antiga Corona d’Aragó, inclosos Sardenya, Nàpols i Sicília. En conjunt, els seus documents ocupen 6.000 metres lineals a més de dues sales amb armaris per a 80.000 pergamins. Part de la documentació pot ser consultada per internet, de forma lliure i gratuïta, a través de la plataforma digital PARES (Portal d’Arxius Espanyols).

SEGELL DE PATRIMONI EUROPEU

L’Arxiu de la Corona d’Aragó compta amb el premi del Segell de Patrimoni Europeu, que va ser atorgat per la Comissió Europea el mes de març de 2015. La concessió del Segell de Patrimoni Europeu suposa un reconeixement al compromís de l’Arxiu amb la conservació i difusió del ric patrimoni documental dels seus fons, testimoni excepcional de la construcció de la història i la cultura d’Europa.

SEU D’ALMOGÀVERS

L’edifici de nova planta, situat al carrer Almogàvers 77, va ser inaugurat el 1993. Aquesta seu compta amb oficines, laboratoris de restauració i reprografia, sala de lectura i altres serveis, i amb dotze càmeres de seguretat per custodiar la documentació de l’Arxiu.

Palau del Lloctinent
c/ Comtes, 2. 08002 Barcelona
Obert tots els dies, inclosos festius, de 10:00 a 19:00h
Tancat el 25 de desmbre i l’1 de gener. Entrada gratuïta.

Metro: L4, Jaume I
Autobús: 45, 120, V15, V17

Visites guiades
Les visites guiades són gratuïtes i hauran de ser concertades amb un mínim de 15 dies d’antelació. Cada rgup es compondrà d’un màxim de 20 persones, acompanyades per un responsable.

http://ca.www.mcu.es/archivos/MC/ACA/

Share

Los comentarios están cerrados.

perfils
metamorfosi arquitectes sl...
Reformas y diseño de interiores
contacte

metamorfosi arquitectes slp

Bertran 56, baixos
08023 Barcelona
t. 932 111 458
taller@metamorfosi.cat
metamorfosi@coac.net

Translate:
Translate »